2106048325, 2106048326
Λεωφόρος Λαυρίου 22, Γλυκά Νερά

Diesel ή βενζίνη; Τα υπέρ και τα κατά

Diesel ή βενζίνη; Τα υπέρ και τα κατά

Από το 2012 επιτρέπεται η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που μας επιτρέπει να επιλέξουμε αυτοκίνητο που κινείται με diesel και όχι με αμόλυβδη. Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή για σας;

Diesel: τα ΚΑΤΑ

  • Ακριβή τιμή αγοράς: Τα diesel είναι ακριβότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα.
  • Έλλειψη εμπειρίας στο service: Πολλά συνεργεία, είτε είναι εξουσιοδοτημένα είτε όχι, δεν έχουν αποκτήσει ακόμη μεγάλη εμπειρία στη συντήρηση κινητήρων diesel, με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη και παραλείψεις. Χρειάζεται λοιπόν να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο συνεργείο που θα επιλέξετε.
  • Περισσότερος θόρυβος: Ισχύει για παλαιότερα μοντέλα. Οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες κάνουν τον ίδιο περίπου θόρυβο με τους κινητήρες βενζίνης.
  • Κίνδυνος νοθείας: Όλοι ξέρουμε το πρόβλημα με τη νοθεία πετρελαίου, η οποία προκαλεί ζημιές. Φροντίστε να γεμίζετε το αυτοκίνητό σας σε δοκιμασμένα, αξιόπιστα πρατήρια για να περιορίσετε το ρίσκο.

Diesel: τα ΥΠΕΡ

  • Χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας: Όσο λιγότερο μολύνει ένα όχημα, τόσο χαμηλότερα είναι και τα τέλη κυκλοφορίας του. Τα πετρελαιοκίνητα εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα βενζινοκίνητα, οπότε και έχουν χαμηλότερα έως και μηδενικά τέλη.
  • Φθηνότερα καύσιμα: Αν και η τιμή της diesel έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι σημαντικά φθηνότερη από την αμόλυβδη. Κάντε την ακόλουθη άσκηση. Υπολογίστε πόσα λίτρα βενζίνης καταναλώνει το αυτοκίνητό σας το χρόνο και πολλαπλασιάστε τα με την τρέχουσα τιμή της βενζίνης και της diesel. Θα εξακριβώσετε ότι εξοικονομείτε ένα σημαντικό ποσό.
  • Αυξημένες αποδόσεις: Τα βενζινοκίνητα υπερτερούσαν σε επιδόσεις στο παρελθόν. Σήμερα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί καθώς με τα turbo και την πράσινη τεχνολογία στους κινητήρες, συχνά τα diesel είναι πιο γρήγορα. Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο οδήγησης. Τα πετρελαιοκίνητα διακρίνονται για τη μεγάλη ροπή που αποδίδουν στις μεσαίες στροφές. Έτσι, για να κινηθείτε γρήγορα πρέπει να εκμεταλλεύεστε την αυξημένη ροπή που έρχεται μεταξύ των 2.000 και 3.000 στροφών. Με αυτό τον τρόπο κάνετε ταυτόχρονα και οικονομία στην κατανάλωση.
  • Χαμηλή κατανάλωση: Όσοι έχουν diesel γνωρίζουν ότι ξεχνάνε να πάνε στο βενζινάδικο! Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των πετρελαιοκίνητων είναι η σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων. Ένα φουλάρισμα βγάζει τριπλάσια χιλιόμετρα από ότι σε έναν αντίστοιχο βενζινοκινητήρα, προσφέροντας περισσότερη οικονομία και αυτονομία.
  • Αραιά Service: Τα diesel έχουν μεγάλα διαστήματα μεταξύ των service, είτε σε χρόνο, είτε σε χιλιόμετρα. Βλέπουμε για παράδειγμα μοντέλα που χρειάζονται service κάθε 60.000km ή κάθε 2 χρόνια, ή αλλαγή λαδιών/φίλτρων κάθε 30.000km ή κάθε 1 χρόνο. Επιπλέον ατού, το ότι οι κινητήρες πετρελαίου έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους βενζινοκινητήρες.

Συμπερασματικά
Το βασικό κριτήριο για την επιλογή σας είναι οι ανάγκες που θέλετε να καλύψει το αυτοκίνητό σας. Ωστόσο, και η τεχνολογία του βενζινοκινητήρα, σε σύγκριση με τον πετρελαιοκινητήρα του μοντέλου που έχετε επιλέξει, πρέπει να παίξει ρόλο στην απόφασή σας. Υπάρχουν μοντέλα που έχουν αδύναμους βενζινοκινητήρες και ισχυρότερους πετρελαιοκινητήρες, ή ασύμφορους βενζινοκινητήρες μεγάλου κυβισμού και μικρότερους πετρελαιοκινητήρες. Στις περιπτώσεις αυτές, τα diesel αποτελούν την καλύτερη λύση γιατί στην πρώτη περίπτωση υπάρχει διαφορά στην απόδοση και στη δεύτερη σημαντική οικονομία, λόγω χαμηλότερου τεκμηρίου και κατανάλωσης.

Ρωτήστε το έμπειρο προσωπικό μας και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε diesel ή βενζινοκίνητο ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Categories: